sábado, 5 de mayo de 2007

TORNA LA FESTA IBERA PER RECREAR LA VIDA DELS IBERS DEL PUIG CASTELLAR

El cap de setmana 12 i 13 de maig es celebra a Santa Coloma de Gramenet la 10a Festa Ibera al Puig Castellar

La Festa clourà el 18 de maig amb un sopar del seu Xè aniversari als jardins del Museu


Un any més es celebra la participativa Festa ibera al poblat ibèric Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet, enguany del 8 al 18 de maig. Com sempre, la Festa està adreçada els dies feiners a les escoles (amb concertació prèvia) i el cap de setmana 12 i 13 de maig per a tothom, grans i petits, des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda. L’accés a la Festa és lliure i gratuït.

Al llarg de dues setmanes a peu del poblat s’instal·len un seguit de tallers ambientats que transporten al visitant al moment de màxim esplendor del Puig Castellar. D’aquesta manera, submergits en una recreació del passat de 2.500 anys d’antiguitat, es reviu la vida quotidiana dels ibers i es coneix aquesta cultura que es desenvolupà entre els segles VI i I aC a tot el litoral mediterrani.

Petits i grans poden filar i teixir, fer tovots per aixecar una casa, caçar practicant el tir amb arc, fabricar un collaret o una ceràmica a torn i pintar-la, moldre gra amb un molí rotatori, encunyar una moneda, escriure el nom amb l’alfabet iber, jugar a tabes, trenar espart, amassar una galeta i coure-la, muntar un mosaic, modelar una llàntia o presenciar el ritual d’un enterrament iber, entre altres. I contínuament es fan visites guiades al poblat ibèric Puig Castellar per descobrir-ne les seves restes, per visitar la casa ibèrica reconstruïda al jaciment i per jugar amb els flips (interactius) de l’estació didàctica instal·lada al mateix poblat.

Aquesta desena edició gaudirà d’algunes novetats de celebració del Xè aniversari de la Festa:

- Hi haurà noves activitats com el comerç, la cuina ibèrica, la comunicació amb el poblat de Ca n’Olivé de Cerdanyola, un joc de pistes, música...
- S’ha editat una moneda per intercanviar als diferents tallers.
- S’estrenarà una nova senyalització del jaciment.
- Es simularà una excavació al mateix poblat per conèixer el treball arqueològic.

Excepcionalment, es faran dues activitats a destacar:

- Il·luminació monumental nocturna del poblat ibèric (cim del Puig Castellar) les nits del divendres 11 i dissabte 12 de maig (de 21 a 24 h aprox.).
- Sopar d’aniversari el divendres 18 de maig, com a cloenda de la 10a Festa, amb una degustació de menjars ibèrics a càrrec de Kuanum i una botifarrada popular als jardins del Museu (venda de tiquets al mateix Museu abans del 15 de maig).

La celebració de la Festa es va iniciar l’any 1998 com un dels actes que organitza el Museu Torre Balldovina en la celebració del 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, i s’emmarca dintre del projecte d’actuació al Puig Castellar que va iniciar l’any 1997 l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet amb la finalitat garantir la conservació i la dinamització del jaciment, per fer-lo més accessible, comprensible i interessant per a tothom.

Per a més informació: Magda Clavell, tel. 93 385 71 42 (matins de 10 a 14 h)

MUSEU TORRE BALLDOVINA. Plaça de Pau Casals, s/n. 08922 - Santa Coloma de Gramenet
Telèfon 93 385 71 42, Fax 93 466 09 74. A/e:
m.st.colomag@diba.es. ww.diba.es/museus/mtbsc.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!