sábado, 10 de septiembre de 2011

DEFRUTUM OLERDOLANUM

El temps de la verema a l’Olèrdola romana
En l'època romana, el temps de la verema constituïa una temporada de feina intensa, tal com avui ho és a les terres del Penedès. Era el moment de recollir el fruit d’un esforç de tot un any. La bona verema portava l’abundor a les cases i permetia mantenir una intensa exportació de vi i vinya cap a Roma i a d'altres parts de l'Imperi romà.
El raïm recollit durant la verema era premsat i se n'obtenia el most, que un cop fermentat es convertia en vi. Però del most no tan sols en sortia el vi. També se’n feia un altre producte que resultava cabdal per a la cuina romana: l’arrop, alhora un dolç i una salsa de fàcil conservació. L’arrop (anomenat caroenum, sapa o defrutum) es feia bullint el most amb altres productes naturals de la temporada fins a donar-li una consistència de xarop. Amb aquesta salsa s'elaboraven diversos plats, s'utilitzava com amaniment, endolcia els formatges i també es barrejava amb el vi quan aquest es començava a fer agre.
defrutum_redUs convidem a participar en l'elaboració del defrutum utilitzant els estris que reprodueixen els models originals d'època romana i a desgutar un aperitiu amb una carta pròpia de fa 2.000 anys: moretum, l’esmorzar dels pagesos romans, epityrum, defrutum... i tot seguint les receptes del poeta Virgili!
SALIS CONDITI
Participeu en aquest taller on realitzarem un condiment d’alta cuina escrita pel cuiner Apici amb morters que reprodueixen els models originals de l’època. Elaborarem la recepta, la provarem i us la podreu endur a casa!
Per obrir boca o per pair, podreu a més, fer una visita comentada a la fortificació romana d'Olèrdola, única a Catalunya.
  • Edat: totes les edats 
  • Lloc: MAC Olèrdola 
  • Data: Diumenge 11 de setembrede 2011
  • Hora: d'11 a 14 h
  • Preu: activitat gratuïta amb l'entrada al jaciment

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!