jueves, 24 de septiembre de 2009

SANT SEBASTIÀ DE LA GUARDA


A Palafrugell hom pot trobar el poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda. El jaciment està emplaçat en els replans superiors de la muntanya del mateix nom, a 156 metres d'altitud sobre el nivell del mar en el cim que domina el cap de Sant Sebastià. L'espai on s'han identificat les restes de poblament, és limitat a migdia i sobretot a llevant per altíssims espadats que li donen un aspecte imponent i que permeten gaudir d'unes vistes captivadores. A ponent, el vessant no és gaire acinglerat, però davalla amb pendent molt pronunciat vers la cala i població de Llafranc.
Es tracta d'un poblat ibèric, datat entre els segles VI i I aC., situat en un indret que, malgrat trobar-se en un lloc semi-urbanitzat, s'hi han trobat indicis clars d'estructures arquitectòniques i diversos àmbits de planta rectangular. Els habitatges estan separats per un carrer i formen una superfície de tres-cents metres quadrats. S'hi varen descobrir quinze sitges i un forn.
Va ser descobert per membres del museu-arxiu de Palafrugell a l'any 1960 i els darrers treballs arqueològics han estat duts a terme per la Universitat de Girona, sota la direcció de Josep Burch i col·laboradors.

S'hi ha trobat ceràmica feta a mà, ibèrica a torn, decorada amb pintura vermella i també blanca, així com grisa emporitana d'engalba blanca, àtica de figures roges i de vernís negre, pre-campaniana,
campaniana A i B, hel·lenística decorada, morter massaliota, pondus circulars, fusaioles, tegulae, dolia, imbrices. Àmfora punicoebusitana tipus P-12, P-16 i P-17, Mañà D, Dressel 1 i ibèriques de boca plana. Objectes de bronze, dues fíbules, un scalptorium, una punta de fletxa i una espàtula. De ferro va aparèixer un ganivet.
Es recuperaren dues insòlites esteles de pedra sorrenca, decorades amb representacions de llances, fetes amb la tècnica de la incisió. Cal també fer esment de la troballa d'una moneda de Sagunt.

Però, anem al gra: aquest cap de setmana, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni s'inaugurarà l'adequació del jaciment a la visita, així com la nova il·luminació i l'arranjament de la torre medieval de Sant Sebastià. Des de KuanUm! tractarem d'aportar el nostre gra de blat amb tallers i una degustació d'aliments recreats d'aquella època. Us hi esperem!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!