La vida a pagès. I a les bones masies... pa i almadroc
KuanUm! dinamitza amb un nou taller arqueogastronòmic, la exposició: La vida a pagès. L’estudi de la masia catalana, que es pot visitar del 5 de febrer al 15 d’abril de 2012 a Cornellà de Llobregat, concretament al Museu Palau Mercader, Ctra. de l’Hospitalet, s/n, Parc de Can Mercader
Entre el 1923 i el 1936 un grup de científics i humanistes van recórrer les terres de Catalunya i les Illes Balears. Eren l’equip de l’Estudi de la Masia Catalana, un projecte d’investigació impulsat per Rafael Patxot que buscava deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies i les possessions. Pretenien recopilar les formes jurídiques d’herència i matrimoni, documentar les feines del camp, les tradicions, la llengua, la indumentària, les festes i els costums dels seus habitants, ja que pensaven que aquest món que retrataven i que per ells representava l’essència de la catalanitat i la família s’estava extingint. El projecte es va encarregar al Centre Excursionista de Catalunya, un focus de recerca en l’època de l’excursionisme científic. Es va redactar una ponència i una metodologia d’execució que identificaven un projecte multidisciplinar i de dimensions èpiques, ja que “…havia de començar prenent la vil·la romana com punt de partida, per tal d’anar derivant, sota el caire jurídic, envers tots els aspectes, com l’Històric, Moral, Arquitectònic, Pintoresc, Social, Toponímic, Etnogràfic, Geogràfic, Folklòric, Religiós, Literari, i Musical”.
"Després de moltes vicissituds, el principal testimoni d’aquesta empresa és un conjunt de 7.700 fotografies documentades de l’època. Una recerca iniciada el 2007 va permetre localitzar la correspondència i altra documentació inèdita d’aquell projecte. Aquesta exposició dóna a conèixer el fons d’aquest magne projecte, a la llum de les noves interpretacions i des d’una mirada contemporània".
El taller el pa i l'almadroc, que s'ha portat a terme, avui diumenge al mateix palau, ha estat tot un èxit de public, i per cert un públic que ens va conquerir amb el seu esperit dinàmic. La proposta ha estat la realització d'aquesta salsa i un pa alìs, com a les masies d'època medieval. Hem recuperat la història amb no massa esforç, no us sembla, companys de cuina?.
Avui pengem per als participants les imatges, i un altre dia, de veritat! us pasarem la recepta. Ens ha encantat la vostra presència al nostre costat. Gràcies a tothom!!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario
¡Comparte tus ideas!