viernes, 9 de mayo de 2008

MISSIÓ A EGIPTE. LA TOMBA DE MONTHEMHAT: un conte cari?


A la Nit dels Museus a Girona, KuanUm oferirà un tast inspirat en el menjar egipic. Serà desprès d'una visita guiada a l'exposició, i per suposat, oferirem també una cervesa sense llúpol.
Ara bé, qui va ser el tal Monthemphat?.
L'exposició sobre la tomba de Monthemphat ens mostra els resultats de les recents intervencions a la tomba (TT34) d'aquest dignatari. Aquesta forma un dels complexos funeraris més grans de l'oest de Tebes, prop de Deir-el-Bahari.

Monthemhat procedia d'una notable família, que havia ocupat càrrecs importants des de feia cinc generacions. El seu pare Nes-Ptah, havia estat batlle de Tebes. Ell mateix va ser, també, alcalde, quart sacerdot d'Amón i governador del sud d'Egipte. Va viure sota la dinastia XXV (kushita), va assistir a la destrucció de la seva ciutat per part d'Assurbanipal (ca. 664-663 aC) i va ser un dels qui facilità la unificació d'Egipte sota el faraó autòcton Psamètic I (Dinastía XXVI). Els assiris l'anomenaven "Rei de la Tebàida" en referència al seu poder real sobre el territori.
El més interessant de la tomba ens ha semblat, però, la presència de grafits escrits en dialecte cari, publicats per Pere Villalba el 2007. Aquests són nombrosos (prop de 60) i ens indicarien una gran presència d'aquests grecs de l'Àsia Menor a la zona de Tebes. Es podria relacionar amb la presència de mercenaris a les ordres de Monthemphat? Aquesta sembla la hipòtesi més plausible però no deixa de ser, a manca de més proves científiques el que es deia a l'Antiguitat: un conte cari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!