miércoles, 30 de octubre de 2024

Catillus ornatus i Sala cattabia: dues receptes romanes.

 Platet de pasta verda d’enciam

CATILLVS ORNATVS

Qui va dir que els romans no coneixien la pasta?

Aquest plat de nom tan particular apareix ressenyat a l’obra d’Ateneu de Naucratis , dins una llista de postres: després de la cocció, convé endolcir-lo amb mel.


Si la barreja d’enciam i mel et sembla atrevida, podeu fer un plat salat i servir-lo com a aperitiu, acompanyat d’una aqua mulsa inueterata (hidromel) ben fresqueta. El nom potser faci referència a la manera ornamental de presentar la pasta dins el recipient, el catillus.

Ingredients:

(per a 30-40 peces)

1 enciam verd gros

1 enciam de fulla més petita per presentar el plat

200 g de farina

10 cl del suc de l’enciam

5 cl de vi blanc sec

1 cullerada de mantega de porc

Sal

Pebre negre

Procediment

  • Per començar, extraieu el suc de les fulles verdes d’enciam mitjançant l’extractor de sucs o centrifugadora elèctrica (els romans segurament ho farien amb l’ajut d’un morter i un colador).
  • Llavors, barregeu la mantega, el suc d’enciam i el vi amb la farina, afegiu-hi sal i treballeu la pasta, que quedarà d’un bonic color verd.
  • Una vegada agafada la consistència de massa de lasanya, deixeu-ho reposar aproximadament 1 hora.
  • Passada aquesta hora, estireu-ho a sobre de la post enfarinada de la cuina, de la mateixa manera que per fabricar pasta italiana.
  • Talleu amb un ganivet tires allargades d’un dit i mig d’ample i doneu-los forma de llacets.
  • A continuació, fregiu les pastes en oli d’oliva ben calent. Quedaran d’un preciós color verd.
  • Escorregueu-ho i presenteu-ho a sobre de fulles d’enciam de manera decorativa i en un platet que tingui la característica que el seu diàmetre sigui més ample que la profunditat (catillus).
  • Salpebreu-ho i servir-ho acompanyat d’aqua mulsa inveterata o vi ranci.

Font: Ateneu, Banquet dels erudits, XIV, 647

Aquí es pot seguir la recreació d'aquest peculiar platet, el catillus ornatus 

aquí una versió del plat sala cattabia


Prosit!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!