lunes, 23 de noviembre de 2015

TERTULIA SOBRE INVESTIGACIÓN Y RECREACIÓN HISTÓRICA EN LOS MUSEOS DE MARTORELL/TERTÙLIA SOBRE RECERCA I RECREACIÓ HISTÒRICA ALS MUSEUS DE MARTORELL

Els Museus de Martorell ens traslladen aquesta nota de premsa a propòsit de la tertùlia en la qual vam participar el passat dissabte. Aprofitem per a felicitar als Museus de Martorell i agraïr la oportunitat de participar en aquesta activitat tan enriquidora. 

"Dissabte, 21/11/2015
Interessantíssima tertúlia sobre RECERCA I RECREACIÓ HISTÒRICA al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric “La Caserna” (Martorell)

En el marc de l’exposició SANT GENÍS DE ROCAFORT. UN MONESTIR BENEDICTÍ DEL SEGLE XI A MARTORELL  ha tingut lloc la darrera de les activitats organitzades conjuntament pels Museus de Martorell i  el Centre d’Estudis Martorellencs: la tertúlia “Recerca i recreació històrica” amb força representació dels grups participants:
-          Sagramental de Sant Genís de Rocafort
-          Miquelets de Cataluntya
-          KuanUm. Patrimoni interessant i divertit
-          GEMA. Grup d’Estudis de Muntanya Antiga
-          Associació Projecte Phoenix – Tarraco Viva
La tertúlia, moderada per Esther Travé del Centre d’Estudis Martorellencs, ha permès a cada col·lectiu  fer una pinzellada sobre els seus components, la seva trajectòria i les seves actuacions, així com intercanviar parers i experiències, i com veuen el futur.

La recreació/reconstrucció històrica comporta una important tasca prèvia de recerca i experimentació. No es tracta de representar simplement fets històrics, bèl·lics, de vida quotidiana... com si fos teatre sinó de reconstruir-los amb el màxim de detall i rigor, i explicar-ho. Tan important és el que es representa com els mitjans que es fan servir per a fer-ho i les seves raons.



El Sagramental de Sant Genís de Rocafort, de Martorell
Aquest grup de Martorell es dedica a reconstruir facetes de la vida al segle XIV. El sagramental representa una organització paramilitar formada per civils que té com a finalitat garantir la protecció del poble.

Han participat al campament medieval d’Avinyó “La Rosa d’or” i al campament medieval d’Alagón (Aragó), entre d’altres. A l’Harpia de Balaguer han celebrat un casament medieval i la presa de nom del senyor de Balaguer.

http://historiamedieval.cat/




Els Miquelets de Catalunya
Associació cultural fundada el 2005 que té per objectiu fer reviure i honorar els soldats, milicians i civils que van defensar les constitucions, els drets, les llibertats i les institucions dels catalans entre 1704 i 1714, principalment. Els Miquelets participen en reconstruccions històriques de batalles, fan desfilades i col·laboren en presentacions de llibres, conferències i celebracions com la Diada de l'Onze de setembre.
Unitats recreades o en preparació: el Regiment d’Infanteria de la Diputació del General (Generalitat), el Regiment de Fusellers de Muntanya de Joan Vilar i Ferrer - Sant Vicenç Ferrer o Miquelets, el Regiment de Cuirassers Sant Jordi de cavalleria pesant, les Reials Guàrdies Catalanes – Regiment de Nostra Senyora del Roser, el Regiment de Fusellers de Muntanya Sant Raimon de Penyafort
http://www.miquelets.cat/


KuanUm! Patrimoni interessant i divertit
Empresa d’arqueogastronomia que es dedica, entre d’altres, a fer recreacions gastronòmiques de productes alimentaris històrics que permeten reconstruir les sensacions dels nostres avantpassats. Ofereixen degustacions amb reproducció de vaixella i ambientació de diverses èpoques històriques, organitzen o participen en esdeveniments de divulgació, xerrades-degustació, tallers, seminaris, etc... i porten a terme estudis en gastronomia històrica i alimentació antiga.
http://kuanum.blogspot.com.es/


GEMA. Regiment Pirinenc núm. 1 de Catalunya Companyia d’Esquí (GCE)
Associació fundada el 2010 que es dedica a la reconstrucció del Regiment Pirinenc núm. 1, creat per la Generalitat de Catalunya per a vigilar la frontera, tant a nivell militar com també civil.  A part de les recreacions històriques desenvolupen també activitats didàctiques, participen en fires i exposicions, i experimenten amb els equips propis d’aquest regiment a l’alta muntanya.
Facebook: GEMA-Grup-dEstudis-de-Muntanya-Antiga


Associació Projecte Phoenix – Grup de reconstrucció històrica de la Tarraconense
Està formada per un col·lectiu d'afeccionats a la història de l'antiga Roma que la dona a conèixer a través de la reconstrucció fidedigna de vestuari, mobiliari i altres elements de la cultura i civilització romana. És la promotora del Festival Romà de Tarragona TARRACO VIVA


Els materials de reconstrucció i els continguts de les explicacions els obtenen dels treballs d'historiadors i arqueòlegs, de publicacions especialitzades o de la col·laboració directa amb els professionals. Els models per a les reconstruccions els trien de restes arqueològiques ben documentades, de textos clàssics, i de relleus, escultures i pintures que s’han conservat d'aquesta època. El moment històric triat per a les seves reconstruccions és el segle I dC, l’època Flàvia, el període de màxima esplendor de la Tàrraco romana.

L'Associació ha reconstruït el vestuari i armament d'una unitat de legionaris del segle I dC, pertanyent a la Legio VII Gemina i fa demostracions d'entrenament militar. També recrea el govern d’una província imperial romana d’època flàvia, la feina dels agrimensors romans o la Pompa Triumphalis (entrada solemne d’un general vistoriós).

http://usuaris.tinet.cat/masefe/cat/legio00.html
http://www.tarracoviva.com/cat"


No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!